Valitse sivu
Etusivu|Tehokkuutta ja tuotannon kasvua ruokinta-automaation avulla – Tuomalan tilalla säästetään aikaa ja työtunteja

Tehokkuutta ja tuotannon kasvua ruokinta-automaation avulla – Tuomalan tilalla säästetään aikaa ja työtunteja

Päijät-Hämeessä, Luhtikylässä sijaitseva Tuomalan maitotila on ollut Samu ja Minna Vildénin omistuksessa vuodesta 2010 lähtien. Tällä hetkellä tilalla on yli sata lypsylehmää ja nuorkarja mukaan lukien yhteensä noin kaksisataa eläintä. Maidon keskituotos on noin 14100 kiloa vuodessa.

Pellon Group Oy:n automaattinen ruokintajärjestelmä on ollut tilalla käytössä vuodesta 2015 lähtien, ja vuosien mittaan laajennetut järjestelmät ovat tuoneet mukanaan merkittäviä säästöjä, muun muassa työmäärässä ja työajassa.

– Pellon ruokintajärjestelmä on parantanut tilamme tehokkuutta merkittävästi. Automaatio mahdollistaa tasaisen ja tarkasti hallitun ruokinnan, mikä näkyy eläinten hyvinvoinnissa ja sitä kautta tietysti tuottavuudessa, kertoo Samu Vildén.

Automaatio tuo ajansäästöä ja vähentää työtaakkaa

Vildénit päättivät investoida Pellon Group Oy:n ruokintajärjestelmään vuoden 2015 laajennuksen yhteydessä. Aiemmin käytössä oli perinteinen rehunjakomenetelmä, jossa rehu ajettiin traktorilla ruokintapöydälle ja jaettiin eläimille käsivoimin. Menetelmä vei paljon aikaa ja vaati runsaasti fyysistä työtä.

­­– Aiemmin ruokinnan hoitamiseen kului useita tunteja päivässä, mutta nyt se hoituu lähes itsestään. Ruokintajärjestelmä annostelee rehun tarkasti eläinten tarpeiden mukaan, ja me voimme keskittyä muihin tilan töihin, Samu selittää.

Tilan toiminta on nykyään vahvasti automatisoitua. Vuonna 2015 lypsykarjahalliin asennetun 70-metrisen mattoruokkijan lisäksi samanlainen järjestelmä otettiin käyttöön nuorkarjahallissa pari vuotta sitten. Tilalla on myös kiinteä 16-kuutioinen, kaksiruuvinen apesekoitin, joka sekoittaa rehukomponentteja tarkasti oikeassa suhteessa, ja karkearehu lisätään täyttöpöydältä. Vasikoiden juotto hoituu juottoautomaatilla, ja lypsäminen tapahtuu lypsyrobottien avulla.

Eläinten hyvinvointi keskiössä

Tuomalan tilalla automaattinen ruokintajärjestelmä varmistaa, että eläimet saavat tasalaatuista ruokaa useita kertoja päivässä.

– Eläinten hyvinvointi on aina ollut meille ykkösprioriteetti. Kun eläimet saavat tasalaatuista rehua säännöllisesti, ne voivat paremmin ja tuottavat enemmän maitoa. Tämä oli meille yksi tärkeä syy panostaa ruokinta-automaatioon, Samu toteaa.

– Ruokintajärjestelmän avulla on helppoa jakaa eläimille juuri oikea määrä ravinteita oikeassa suhteessa, eikä hävikkiä synny, kun apetta jaetaan useamman kerran päivässä, hän lisää.

Sujuvaa yhteistyötä Pellon kanssa

Pellon Group Oy valikoitui ruokintajärjestelmän toimittajaksi useasta syystä. Yritys oli tilanomistajille tuttu ja hyväksi havaittu aikaisempien kaluste- ja laitehankintojen kautta. Lisäksi kotimaisuus sekä toimivat takuu- ja huoltokäytännöt olivat merkittäviä tekijöitä.

– Pellon Groupin asiantuntijat ovat aina valmiita auttamaan. Kun pihattoomme ryhdyttiin miettimään ruokintajärjestelmää, he olivat mukana suunnittelussa ja ovat tukeneet meitä joka vaiheessa, Samu kertoo.

Laitteet toimivat moitteetta, kun niitä huoltaa ja tarkistaa sopivin väliajoin. Tilan isäntä huoltaa laitteet itse, joten kokemusta niiden toimintavarmuudesta sekä tarvittavista huoltotoimista löytyy runsaasti. Hän on myös pystynyt kokemuksensa kautta antamaan arvokasta panosta järjestelmän tuotekehitykseen.

– Käyttäjien kokemuksia arvostetaan ja tilan suorilla havainnoilla on ollut merkitystä tuotteiden kehityksessä, Vildén kiittelee.

Investoinnista konkreettisia hyötyjä

Tuomalan tilalla on saavutettu konkreettisia tuloksia Pellon ruokintajärjestelmillä. Tuotannon tehostuminen ja kustannussäästöt ovat olleet merkittäviä.

– Investointi maksaa itsensä takaisin maidontuotoksen kasvuna ja työajan säästönä. Tämä on ollut yksi parhaista päätöksistämme tilan kehittämisessä, Vildén tiivistää.

Automaation vaivattomuus on suuri etu ja Vildén rohkaiseekin maatiloja tutustumaan Pellon tuotteisiin ja investoimaan ruokinnan automatisointiin.

– Järjestelmä on tehnyt työskentelystä helpompaa ja tehokkaampaa, hän summaa.

Ympäristöystävällinen ja kustannustehokas ratkaisu

Tuomalan tila hyödyntää sähköntuotannossa aurinkopaneeleita, mikä vähentää tilan hiilijalanjälkeä ja tuo merkittäviä kustannussäästöjä.

– Aurinkoenergian avulla katamme suuren osan tilan energiatarpeesta ympäristöystävällisesti. Näin myös automaattiseen ruokintajärjestelmään käytettävä sähkö tulee puhtaasta lähteestä, Vildén selventää.

 

Investointi maksaa itsensä takaisin maidontuotoksen kasvuna ja työajan säästönä.

Tutkitusti vastuullista ruokinta-automatiikkaa

Pellon Groupin teettämän päästölaskelmatutkimuksen mukaan automaattisen ruokintajärjestelmän avulla voidaan kompensoida jopa 3,5–4,5 henkisen perheen vuotuiset hiilidioksidipäästöt silloin, kun luovutaan perinteisestä traktorivetoisesta seosrehuvaunusta. Käytetyn sähkön alkuperällä on merkitystä päästöjen vähentämisessä.

– Tulokset ovat rohkaisevia. Tämä on merkittävä askel kohti kestävämpää maataloutta ja ympäristöystävällisempää toimintaa, kertoo Pellon Group Oy:n toimitusjohtaja Juhani Torkko.

Automaattisen ruokintajärjestelmän ympäristö- ja kustannusvaikutusten selvittämiseen kohdistuneen tutkimuksen Pellon Group Oy:lle toteutti biokaasu- sekä energia- ja materiaalitehokkuuden asiantuntijayritys Envitecpolis Oy.

Kiinnostuitko ratkaisuistamme?

Ota yhteyttä ja tutustu tarkemmin automaattisen ruokintajärjestelmän mahdollisuuksiin.
Myynnin yhteystiedot

Katso myös muut asiakastarinamme

Laske investoinnin takaisinmaksuaika

Tutkimuksen lähde: Envitecpolis Oy, päästötutkimus 3/2024

Teksti ja kuvat: Pellon

Yhteydenottopyyntö

Nimi(Pakollinen)
Uutiskirje ilmestyy 4-6 x vuodessa.
Uutiskirje ilmestyy 4-6 x vuodessa.
Annan luvan tietojeni käyttöön *
Pellon Group saa käyttää tietojani tuotteiden ja palveluiden markkinointiin. Voit peruuttaa suostumuksesi, milloin tahansa ottamalla yhteyttä sposti. pellon@pellon.fi
Hidden
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.