Valitse sivu
Etusivu|Eläinten ja hoitajien hyvinvointiin parannus

Eläinten ja hoitajien hyvinvointiin parannus

Teuvalainen Saksan Maatila Oy siirtyy vapaaporsitukseen ja on siihen liittyen remontoinut vaiheittain yhdistelmäsikalaansa. Tarkan etukäteissuunnitelman ansiosta tuotanto on pyörinyt koko remonttiajan häiriintymättä. Uusituissa tiloissa eläinten hyvinvointi ja hoitajien työolot paranevat kerralla.
Kaikki alkoi viime syksyn Kone-Agria-konenäyttelystä, jossa maatilan osakkaista veljekset Jaakko ja Janne Saksa tutustuivat vapaaporsitukseen. Vapaaporsitukseen siirtymistä alettiin sen jälkeen laskea ja suunnitella tarkemmin, ja se päätettiin toteuttaa jo tulevana vuonna.
Yhdistelmäsikalassa vapaaporsituksen vaatima remontointi vaikuttaa kuitenkin koko tuotantoketjuun. Siksi kevään ja kesän aikana peruskorjattiin ensin koko lihasikalan puoli ja rakennettiin jatkeeksi vielä pieni uudisosa.
Vapaaporsitukseen syksyn aikana muutettava, vuonna 1973 rakennettu porsitusosasto on remontoitu täysin vuonna 2005. Sikalaa on laajennettu vuosina 1988 ja 1996.

Teuvalainen Saksan Maatila Oy on siirtymässä yhdistelmäsikalassaan vapaaporsitukseen. Ennen porsitusosaston remontointia peruskorjattiin lihasikalan osastot sekä rakennettiin pieni uudisosa. Siksak-malliseen osastoon tehtiin välikasvatustilat.

Remontista hyötyvät eläimet ja hoitajat

Peruskorjauksen eri työvaiheet osastoittain ja tuotannon siirtäminen sen tahtiin suunniteltiin yksityiskohtaisesti talven aikana. Veljesten isä Jukka Saksa myöntää, että siinä oli omat haasteensa sikalan pyöriessä normaalisti, mutta kaikki on mennyt juuri niin kuin suunniteltiin.
Uudistuksessa kasvatuspaikkoja tehtiin tarkoituksella hieman tarvetta enemmän. Nyt kaikille porsaille löytyykin kasvatuspaikka omasta lihasikalasta.
”Lisätilan ansiosta eläimet ovat nyt huomattavasti väljemmin kuin ennen ja jokainen eläin on sellaisessa osastossa, jossa se kokonsa puolesta kuuluu olla. Näin eläinten hyvinvointi kohenee aiemmasta, mutta samalla myös hoitajien työskentelyolosuhteet paranevat”, Jaakko sanoo.
Tilalla tehdään sikala- ja peltotyöt omalla väellä. Ainoastaan sikalassa on yksi ulkopuolinen työntekijä.
Karsinaratkaisut on toteutettu ja virikkeitä asennettu sen mukaan, että nyt kaikki tilat täyttävät eläinten hyvinvointikorvauksen ehdot. Esimerkiksi tulevissa vapaaporsituskarsinoissa kokonaisala on lähemmäs 7 neliömetriä eli yli suositusten.

Osastot remontoitiin kolmessa eri vaiheessa

Työt aloitettiin rakentamalla ensin uudisosa kaikkein suurimmille lihasioille. Kun vapaaporsituksessa karsinakoko kasvaa ja porsimapaikat vähenevät, niiden korvaamiseksi tarvitaan uutta tilaa.
Uudisosan valmistuttua vanhemmat tilat voitiin remontoida järjestyksessä kolmessa eri vaiheessa. Eläimet siirrettiin aina remontoituihin tiloihin sitä mukaa kun ne valmistuivat.
”Huhtikuusta elokuuhun oli rakennettu uudet tilat ja remontoitu koko vanha lihasikalapuoli. Siat siirrettiin uudisosaan juhannukseksi ja viimeiset siat remontoituihin tiloihin elokuun puolivälissä”, Jaakko sanoo.
Vielä tämän vuoden puolella on vuorossa porsitusosaston muuttaminen vapaaporsitukseen, mikä toteutetaan myös vaiheittain tuotannon ohessa. Sitä ennen siirretään kuitenkin vieroitettujen porsaiden tilat nykyisestä porsitusosastosta remontoituun vieroitusosastoon.
Vapaaporsitusosaston valmistuttua vain tiineytys- ja joutilasemakoiden osastot jäävät käymättä läpi, mutta niidenkin vuoro on muutaman vuoden sisällä.

Vuosina 1988 ja 1996 tehdyt lihasikalaosastot käytiin perusteellisesti läpi muun muassa uusimalla valaistus, vaihtamalla rosteriset ruuhet vanhojen tilalle sekä asentamalla liemilinjat uudella lailla.

Peruskorjauksessa kasvatuspaikkoja tehtiin tarkoituksella hieman tarvetta enemmän. Näin jokainen eläin on nyt sellaisessa osastossa, jossa se kokonsa puolesta kuuluu olla.

Kiinteät, helposti käännettävät portit helpottavat eläinten siirtelyä osastojen välisellä käytävällä.

Vieroitusosaston remontoiduissa karsinoissa on muun muassa kiinteät, helposti puhdistettavat juomakupit sekä porsaskatokset.

Lihasikaosastot perusteellisesti läpi

Vuosina 1988 ja 1996 rakennetut lihasikalan osastot remontoitiin perusteellisesti aloittamalla jälkimmäisestä.
Siellä vaihdettiin rosteriruuhet, liemilinjat laitettiin uudella lailla, valaistus muutettiin ledeiksi, lattiat pinnoitettiin ja asennettiin muoviset väliseinät. Karsinan aidat ja porttikalusteet jätettiin, koska ne on jo kertaalleen uusittu”, Jaakko sanoo.
Vuonna 1988 rakennettu, rakenteeltaan siksak-mallinen lihasikaosasto muutettiin välikasvattamoksi 15-40-kiloisille porsaille pinnoittamalla lattia sekä uusimalla kalusteet. Osastolla on tilat myös ensikoille.
Siksak-karsinamallissa kahdella karsinarivillä on puoliksi yhteinen lantakäytävä, ja karsinat ovat siihen nähden limittäin. Kustannussyistä karsinarakenne pidettiin sellaisenaan.
Koko sikalassa otettiin käyttöön Pellon Argos-ilmastointi, jonka teho on tietoisesti laskettu viidenneksen tarvittavaa tehokkaammaksi. Jukan mukaan tällä varmistetaan, että sikalan lämpötila pysyy siedettävänä myös kesähelteillä.
Kaikki lihasikalaosan peruskorjaukseen tarvittavat kalusteet ja tarvikkeet tulivat Pellon Groupilta. Saksat kehuvat palvelua ja toimituksia, sillä kaikki toimi heidän mukaansa hienosti.
Aina sai tarvittaessa edustajan kiinni, jopa lomalta. Myös tavara tuli aina ajoissa, vaikka sitä tilattiin lisääkin suunnitelmien eläessä”, Jaakko kiittelee.

Saksan Maatila Oy:n osakkeista enemmistö on siirtynyt jo Jaakko (vas.) ja Janne Saksalle.

Teksti ja kuvat: Arto Takalampi

Yhteydenottopyyntö

Nimi(Pakollinen)
Uutiskirje ilmestyy 4-6 x vuodessa.
Uutiskirje ilmestyy 4-6 x vuodessa.
Annan luvan tietojeni käyttöön *
Pellon Group saa käyttää tietojani tuotteiden ja palveluiden markkinointiin. Voit peruuttaa suostumuksesi, milloin tahansa ottamalla yhteyttä sposti. pellon@pellon.fi
Hidden
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.