Valitse sivu
Etusivu|Syväparsilla lehmille hyvinvointia ja tilalle säästöä

Syväparsilla lehmille hyvinvointia ja tilalle säästöä

Syväparsilla lehmille hyvinvointia ja tilalle säästöä

Salinin tilalla Virroilla on hyvät kokemukset syväkuivikeparsista, jotka otettiin uudistetussa pihatossa käyttöön puolitoista vuotta sitten. Niissä on kuivikkeena navetassa syntyvästä lietteestä separoitu kuivajae.
Yhtiön osakas Juha Salin listaa kolme syväkuivikeparsista saatavaa etua: lehmät voivat ja lypsävät paremmin, kaikki tilan lehmien tuottama lanta voidaan kierrättää tilalla ja kuivikekustannuksissa säästetään huomattavasti.
”Ilman kuivikekäyttöäkin lanta tosin separoitaisiin ravinteiden tarkemman kohdistamisen vuoksi”, hän huomauttaa.
Parsiratkaisu tuli mietittäväksi siinä vaiheessa, kun tilan luomunaudanlihatuotanto päätettiin vaihtaa luomumaidontuotannoksi ja lihanautanavetta muutettiin vuoden 2017 kesäksi noin 400-lypsylehmäpaikkaiseksi pihatoksi. Lehmiä lypsää seitsemän robottia.
”Meitä kiinnostivat syväkuivikeparret ja lantajae kuivikkeena, joten otimme yhteyttä Pellon Groupiin. Mietittäväksi tuli, miten syväkuivikeparsi saataisiin kätevästi toteutettua tasaiselle betonilattialle.”
”Yrityksen kehittämä parsimallin, jossa on takaesteenä betonikivielementti, oli helppo ja varsin edullinen toteuttaa”, Salin kiittelee.
Kaikki lietelanta separoidaan, ja lehmiltä liikenevä ylimääräinen kuivajae käytetään turpeen ja oljen kanssa kylmäpihatossa hiehoille ja umpilehmille. Separoinnissa syntyvä typpipitoinen neste on erinomainen nurmilannoite.
Juha Salinin mukaan parsien etuesteessä on vielä hienosäätämistä, jotta lehmä ei pääse liian eteen ja näin sotkemaan partta. Samalla kuivike saadaan paremmin pidettyä parressa.
Syväkuivikeparsi on perinteistä parsiratkaisua työläämpi, koska sitä on hoidettava. Kaikkiaan Salin sanoo kuitenkin olevansa tyytyväinen ratkaisuun ja sen toimivuuteen.
”Säästöä kertyy turvekuivitukseen verrattuna noin 10 000 euroa robottia kohti, kun kuivikeraha pyörii tilan sisällä. Poikimakarsinassa käytetään kuivikkeena vain turvetta”, hän korostaa.
Syväkuivikeparsi on hyvä myös lehmien hyvinvoinnille, koska se lisää niiden kestävyyttä. Parsi houkuttelee lehmät makaamaan, ja maatessaan ja märehtiessään lehmä tuottaa.
Utareterveydessäkään ei Salinin mukaan ole ollut mitään normaalista poikkeavaa ongelmaa, se testattiin viime kesän kolme kuukauden helteillä.

Salinin Tila Oy:n osakas Juha Salin sanoo syväkuivikeparren olevan hieman normaalia partta suuritöisemmän. Siitä saatavat useat edut kuitenkin korvaavat lisävaivan. Kuvauspäivän -28 asteen pakkanen näkyi puolilämpimässä pihatossa kosteuden tiivistymisenä.

Pellon Manure Masterille haastava työmaa

Samalla kun pihatto muutettiin lypsylehmille, asennettiin sinne myös Pellon Groupin uusi lannankäsittelylaite, Manure Master. Juha Salinin mukaan sille oli tiedossa työläs urakka.
”Navetassa on normaalia leveämpi ja pitkä käytävä, ja syväkuivikeparsi vaikuttaa lannan koostumukseen. Kuiviketta tulee nimittäin välillä reilustikin lannan sekaan”, hän huomauttaa.
Laitteen perusratkaisu ei ollut täysin toimiva syväparren kanssa, joten Pellon Groupin kanssa lähdettiin kehittämään erityisesti raappakelkan ominaisuuksia. Se joutuu kovimmalle liikkuessaan koko ajan ja kuljettamaan paljon myös kuivikemateriaalia.
Salin sanoo olevansa tyytyväinen työn tulokseen ja laitteen toimivan nyt kuten pitääkin. Normaaliparsilla olevasta navetasta poikkeavat haasteet olivat tiedossa jo kauppaa tehtäessä.
”Silloin sovittiin, että lähdetään kokeilemaan, kuinka laite toimii. Ja jos se ei toimi, muutetaan sitä. Se on pitänyt ja näin on myös toimittu”, Salin kiittelee muutenkin hyvin sujunutta yhteistyötä.

Pellon Groupin Manure Master ja sen raappakelkka saatiin muutostöillä toimivaksi navetan normaalia leveämmällä käytävällä syväkuivikeparresta syntyvän lannan kanssa.

Syväkuivikeparret saatiin kiinnitettyä kätevästi tasaiselle betonilattialle Pellon Groupin parsimallilla, jossa on takaesteenä betonikivielementti.

Teksti ja kuvat:

Yhteydenottopyyntö

Nimi(Pakollinen)
Uutiskirje ilmestyy 4-6 x vuodessa.
Uutiskirje ilmestyy 4-6 x vuodessa.
Annan luvan tietojeni käyttöön *
Pellon Group saa käyttää tietojani tuotteiden ja palveluiden markkinointiin. Voit peruuttaa suostumuksesi, milloin tahansa ottamalla yhteyttä sposti. pellon@pellon.fi
Hidden
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.