Välj en sida

Ett automatiskt utfodringssystem sparar energi och minskar växthusgasutsläppen

Enligt en färsk studie kan ett automatiskt utfodringssystem hjälpa gårdar att uppnå betydande kostnadsbesparingar och minska sin miljöpåverkan.

Forskningsrön visar på betydande besparingar och utsläppsminskningar på gårdar

Investeringen i Pellon Groups automatiska utfodringssystem Feedline har visat sig vara en lönsam investering i framtiden. Anskaffningen betalar sig i bränslekostnader och tidsbesparing. Utfodringssystemet bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser, och genom att byta till modern utfodringsteknik kan en lantbruksföretagare kompensera för utsläpp motsvarande koldioxidavtrycket för en familj på upp till tre eller fyra personer.

Forskning som stöd för investeringsbeslutet

Pellon Group investerar i kontinuerlig utveckling av utfodringstekniker. Enligt en nyligen genomförd studie med utsläppskalkyler ger företagets lösningar konkreta effekter som gagnar klimatet och ger besparingar. Utgångspunkten för studien som genomfördes i mars 2024 var en jämförelse av utsläppen av växthusgaser vid byte från en blandfodervagn som dras med traktor till det automatiska utfodringssystemet Feedline.

– Vi visste att investeringen kommer att ge besparingar. Förbränningsmotorns verkningsgrad är betydligt lägre än elmotorns. Resultatet av studien bekräftade det som vi redan trodde och gav värdefull information i form av siffror, säger Juhani Torkko, VD för Pellon Group.

– På dagens gårdar och inom livsmedelsindustrin betonas ansvarsfull och lönsam verksamhet. Modern utfodringsteknik spelar en viktig roll för när man vill minska användningen av fossila bränslen. Kostnadseffektiviteten ökar och utsläppen minskar. Dessutom sparar man värdefull arbetstid som kan läggas på andra uppgifter, tillägger Torkko.

I utsläppsberäkningen ingick två finländska gårdar i den storleksklass som är typisk för Pellons kunder. Studien genomfördes av Envitecpolis Oy, en expert på biogas samt energi- och materialeffektivitet, och framstående inom hållbarhetskalkyler för jordbruks- och livsmedelsindustrin.

– Gårdarna har en mäthistorik för förbrukningen från flera års tid, så det var enkelt att genomföra en grundlig datainsamling för studien, säger Magnus Rex, försäljningsdirektör för Pellon Group.

Betydligt lägre koldioxidavtryck genom byte av utfodringssystem

Resultaten är uppmuntrande. Genom att byta till ett automatiskt utfodringssystem kan man kompensera för de årliga koldioxidutsläppen från en familj på 3,5–4,5 personer.

Urvalet till studien omfattade två finska gårdar, en mjölkgård och en köttgård. Mjölkgården hade sammanlagt 250 djur, varav 120 mjölkande kor. Den årliga mjölkproduktionen uppgick till 1,23 miljoner liter. I utfodringen med fodervagn gjorde man tre olika blandningar för gårdens djurgrupper. Nötkreatursgården hade sammanlagt 300 fullvuxna djur, 150 tjurar och 150 kvigor, samt 295 kalvar. Den årliga slaktmängden uppgick till 105 500 kg. Av foderblandningen gjordes två olika blandningar.

Man jämförde gårdarnas förbrukning av bränsle och el med en blandfodervagn bakom en traktor och ett automatiskt utfodringssystem med bandutfodrare. Vagnens bränslebehov sattes till 20 liter per timme och drifttiden på mjölkgården till två och en halv timmar per dygn, på boskapsgården till två timmar per dygn. Uppföljningsdata om foderbordets elförbrukning erhölls från en gård som använder Pellon Feedline med två foderbord. Uppföljningsdata beräknades per djurenhet för att kunna använda dem för kalkylerna för exempelgårdarna.

Efter övergången till det automatiska utfodringssystemet minskade mjölkgårdens bränsleförbrukning med nästan 47 procent. Elförbrukningen i sin tur ökade med 18,5 procent. Gårdens minskning av de sammanlagda utsläppen motsvarar omkring 4,5 genomsnittsfinländares årliga koldioxidutsläpp.

På nötkreatursgården minskade bränsleförbrukningen med 58,4 procent. Elförbrukningen i sin tur ökade med 71,8 procent. På nötkreatursgården motsvarar minskningen av de sammanlagda utsläppen omkring 3,5 genomsnittsfinländares årliga utsläpp.

– Med hjälp av studien visar vi både producenter och livsmedelsindustrin att utfodring med modern teknik ger tydliga resultat som är i linje med det som eftersträvas med tanke på hållbarheten, säger Rex.

Ursprunget av elen som används har betydelse i minskandet av utsläppen, vilket betonas särskilt på nötkreatursgårdar, där elens andel av de sammanlagda utsläppen är högre. I de kalkyler som gjordes i studien framhävs utsläppen från fossila bränslen som är högre än utsläppen från elproduktionen.

Ansvar och lönsamhet går hand i hand

Hållbar utveckling, effektiv användning av arbetstiden, ökad produktivitet och djurens välmående är kärnan i Pellon Groups verksamhet.

– Förutom att minska bränslekostnaderna och utsläppen, möjliggör automatisk utfodring också mer frekventa utfodringsintervaller samt jämn foderkvalitet vid varje utfodring. Detta säkerställer djurens välmående samt en jämn tillväxt och mjölkproduktion, säger Torkko.

Tekniken sparar också plats, och möjliggör därmed lägre byggkostnader och lägre koldioxidutsläpp från betong.

– En traditionell blandfodervagn bakom en traktor kräver en upp till fem meter bred yta. Vid automatisk utfodring däremot räcker det med ett två meter brett foderbord, påpekar Rex.

Pellon Groups aktuella studie har fått ett bra mottagande också internationellt.

– Det är särskilt fint att få göra ett meningsfullt arbete som producent av en investeringsvara som kommer att svara på framtidens utmaningar genom att trygga en hållbar livsmedelsproduktion, avslutar Torkko.

Vill du veta mer?

Kontakta oss så diskuterar vi hur ett automatiskt utfodringssystem kan förbättra produktiviteten på din gård.
Kontaktuppgifter till försäljningen 
Beräkna investeringens återbetalningstid
Källa till forskningsresultaten: Envitecpolis Oy, utsläppsstudie 3/2024 (på finska)

Text och foto: Pellon

Kontakt

Obligatoriskt” anger obligatoriska fält

Namn*Obligatoriskt
Jag tillåter att mina uppgifter används*
Pellon Group får använda mina uppgifter till marknadsföring av produkter och tjänster. Du kan ångra ditt samtycke när som helst genom meddelande till e-postadressen: pellon@pellon.fi
Hidden